maanantai 15. marraskuuta 2010

K niin kuin KYLMYYS, P niin kuin PIMEYS ja H niin kuin HARMAUS...


Maanantai... monelle päivistä piinallisin! Meidän marrasmaanantaille Esteri on ainakin ammentanut vesiään oikein maanantai-otteella. Arskallakaan eivät säteet paksun pilvipeiton alta jaksaneet sitten tähän päivään ihmisten ilmoille kavuta. Matalapaine jyllää hämäryyden hyssytellessä mailla ja mannuilla. Usvakin selkeni peltojen yltä vasta puolilta päivin.


Sisävalot paloivat läpi hämärän päivän ja kirkasvalolamppummekin on päässyt taasen hoitamaan työtehtäväänsä. Kynttilät ja lyhdyt loistakoon pimeydessä... pihavaloista puhumattakaan. Valoa kansalle joka pimeydessä vaeltaa!


Itselläni meinasi tänään olla hieman nihkeää pistää nenäänsä ulkoilmaan. Yllätyksekseni havaitsin samaa oireilua myös Martasta joka pisti jarrut päälle heti ulko-oven ohitettuaan. Ei ulkoilmaa rakastavalta koiraltaankaan aina voi tietty kaikkea vaatia. Siispä tällä kertaa vain pieni piipahdus pihamaalla ja eikun sisälle uunin tulien lämpöön ja villasukkien kudontaan. Lämpöä kansalle joka kylmyydessä vaeltaa!


Maanantai-laiskotukseeni tein helposti valmistuvan borssikeiton ja leivoin erittäin maukkaita saaristolaissämpylöitä (Koti ja keittiö -lehti 10/2010). Borssikeitto ei varsinaista ohjetta vaadi. Kattilaan vaan vettä, sekaan punajuurta karkeana raasteena, porkkanaa ja perunaakin yleensä keittoon vähän raastelen. Porisuttelen makoisaksi, mausteeksi nakkasen yrttejä ja suolaa. Päälle tuoretta persiljaa ja smetanaa. Leipäkrutonkejakin olen pannulla monesti sekaan paahdellut.

-Saaristolaissämpylät-

1/2 l piimää
50 g hiivaa
1 1/2 dl tummaa siirappia
1 1/2 tl suolaa
1/2 tl pomeranssinkuorta
1 tl kuminaa
1 1/2 dl vehnäleseitä
2 dl karkeita kaljamaltaita
2 dl karkeita ruisjauhoja
noin 5 dl vehnäjauhoja

1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva piimään. Lisää mausteet, leseet, maltaat ja ruisjauhot. Sekoita tasaiseksi.

2. Alusta taikinaan vehnäjauhot. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Anna kohota noin tunnin ajan.

3. Jaa taikina kahteen osaan. Muotoile taikinapaloista paksut pitkänomaiset pötköt. Leikkaa taikinapötkö noin parin sentin viipaleiksi. Pyörittele viipaleet kevyesti jauhoissa ja laita leikkuupinta ylöspäin pellille. Anna kohota hetken.

4. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 200–225 asteessa noin 15–20 minuuttia.

Vinkki! Voit leipoa taikinasta myös perinteistä saaristolaisvuokaleipää. Jaa taikina kahtia ja taputtele vuoan koosta riippuen 1–2 voideltuun, pitkään leipävuokaan. Anna kohota tunnin verran ja paista uunissa 175 asteessa noin tunti. Jos haluat leipiin kiiltävän pinnan, sivele ne kypsymisen loppuvaiheessa vesi-siirappiseok-sella (ks. mallas-siemenleipä). Kumoa leivät vuoista ja paista vielä uuniritilän päällä noin 15 minuuttia, jolloin pinnasta tulee rapea.




Marraskuussa sitä alkaa kummasti kaipaamaan lumen valkeutta. Ympäröivä luonto tuppaa vaan näyttämään ankealta kaikessa harmaudessaan. Väreillähän, vaikka sisäkasveillakin sitä pystyy luomaan pientäkin eloa ja piristystä syksyiseen tunnelmaan. Värejä kansalle joka harmaudessa vaeltaa!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          







MUIKEAA MARRASKUUTA KAIKILLE... JA MUISTAKAA ETTÄ JOSKUS VOI HUOLETTA JÄTTÄÄ HUOMISELLE SEN TÄNÄÄN TEKEMÄTTÖMÄKSI JÄÄNEEN!


                                                 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti