tiistai 2. marraskuuta 2010

HERKKUJA RUOKAPÖYTÄÄN...


Saarelle muutettuamme olemme alkaneet arvostamaan eri tavalla lähiruuan merkitystä. Tiloja löytyy läheltämme monipuolisesti ja niiden tarjontaa olemmekin hyödyntäneet kiitettävästi.
Kananmunia haen naapurikylän kanalasta jossa kanat tepastelevat kesäisin pihamaalla ja suuressa aitauksessa. Ilolla seurailen joka kerta kanojen kotkotuksia ja vaihdanpa aina sanan jos toisenkin veljeksien kanssa jotka kanalaa pitävät. Heiltä on mukava kuulla kanatarinoita ja saada itselleenkin välillä  kipinää omien kanojen ja kukon hankkimiseen.




Saarella on Westankärrin kartano ( http://www.westankarr.fi/ ) joka on erikoistunut luonnonlaidun lampaanlihan tuotantoon. Lampaat ovat aitoja saaristolampaita jotka kesäkuukausina elävät vapaina laitumilla. Kartanolla on oma pikkumyymälä jossa voi tehdä lihaostoksia. Tilauksesta heiltä voi myös ostaa suuremmankin satsin teurasaikoina.
Kerran olimme tilalla avoimien ovien päivänä ja pääsimme seuraamaan laitumella paimenkoiranäytöksen. Upeasti koirien avulla lampurit kokosivat lammasjoukon kokoon. Olipahan vaan hienoa katseltavaa.


Kun lähdemme ajelemaan saarelta Turun suuntaan saavumme pian Sauvoon. Siellä on hyvä lihakarjatila Salmensuu Hereford ( http://www.salmensuu.com/ ) jossa silloin tällöin tulee poikettua. Heillä kasvatetaan korkeatasoista pihvikarjaa. Lehmät viettävät kesät laitumilla ja talvet vapaana pihatoissa.


Välillä haemme maitotilalta ternimaitoa, lehmän poikimisen jälkeen erittämää maitoa. Se on maailman parasta herkkua josta olemme tehneet pannukakkua tai vasikantanssia. Vasikantanssi on uunijuustoa joka herkutellaan kanelin tai hillon kera. Siinäpä vasta ovat maut kohdallaan ja terveellistäkin tuo on kuin mikä!

Näin hirvenmetsästysaikaan sain kurssikaverini kanssa sovittua hänen kauttaan hyvät hirvenlihakaupat. Viime viikonloppuna haimme heiltä ensimmäisen lihasatsin ja kotiinpäästyämme hirvenlihapullat valmistuivatkin kädenkäänteessä tirisemään pannulle ...ja voi että olivatkin hyviä.

                                                            

                                                   LÄHIRUOKA KUNNIAAN!

  

2 kommenttia:

  1. Hienot kuvat ja aina mukava lukea sun uusia tekemisiä. Terveiset Örebrosta ML

    VastaaPoista
  2. pave, karpalo3@wippies.com15. lokakuuta 2011 klo 20.17

    Kerro mistä sitä hirvenlihaa saa, tekisi mieli.

    VastaaPoista